În perioada 24-31 octombrie, CATEDRA DE LIMBĂ ȘI LITERATURĂ ENGLEZĂ și CENTRUL LINGUACULTURE (Centre for (Inter)cultural and (Inter)lingual Research) organizează următoarele activități destinate studenților:
THE U.S. ELECTIONS: What you need to know!, ”US Elections 2020: Debate Night”
Data: 15 octombrie, ora 17:00 (16:00CET), Live streaming pe Facebook
Invitați: Christina Greer, Associate Professor of Political Science at Fordham University, Nina Jankowicz, Disinformation Fellow at the Wilson Center and Margaret Talev, White House and Politics Editor for Axios.
Pentru informații suplimentare: lect. univ.dr. Veronica Popescu, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Parterner: Ambasada Statelor Unite ale Americii
Workshop on Travel writing
Data: 28 octombrie, ora 16:00, online
What is travel writing? How to read a travelogue? This student workshop in English aims to introduce students to a popular genre and to enable them to approach travel texts from a literary and cultural perspective. Works such as Paul Theroux’s The Great Railway Bazaar and William CeLeast Heat-Moon’s Blue Highways: A Journey Into America will be discussed.
Moderatorul manifestării: conf.univ.dr. Oana Cogeanu-Haraga, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Prelegerea se adresează în special studenților care urmează programul de Studii americane, nivel de licență și master, studenților Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice și studenților de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.
Pentru a participa la întâlnire, accesați link-ul Microsoft Teams disponibil .
Împreună on-line: profesorii și studenții, parteneri într-o experiență academică inedită
Data: joi, 29 octombrie 2020, ora 13, online
Prelungirea în anul universitar 2020-21 a unei stări care, în martie 2019, părea doar o criză ce avea să se termine în 2-3 luni, a trimis activitatea didactică a multor facultăți ale UAIC în mediul educațional virtual, unde studenții și profesorii se întîlnesc pe platforme de gestionare a învățării (LMS), și nu în tradiționalele amfiteatre. Dacă la Facultatea de Litere ar fi să privim acest spațiu de învățare ca pe un ”newground”, înțeles ca un metaforic teren recent desțelenit pentru a fi cultivat, am vedea cu claritate atît oportunitățile de creștere pe care le oferă învățămîntul la distanță, cît și provocările care-i așteaptă pe ”cultivatori” – studenți și profesori deopotrivă. Pentru o ”recoltă” bună, este nevoie de un parteneriat între aceștia și de un cod de comportament în mediul virtual care să fie cunoscut și recunoscut de toți actorii implicați în acest proces. În discuțiile din timpul întîlnirii, vor fi antrenați studenți, studenți masteranzi, profesori debutanți și profesori cu experiență, în încercarea de a oferi o perspectivă cît mai complexă asupra experienței academice on-line, precum și răspunsuri la unele întrebări care ne preocupă pe toți.
Moderatorii manifestării: conf.univ.dr. Oana Macari, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și drd. Mădălina Mocanu, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Parteneri: studenți din asociații și ligi studențești (Ilinca Purică, Teodor Pătrașcu, Diana Nistor, Bianca Sofronescu, Otilia Pintilie) și studenții de la masteratul de Lingvistică aplicată - limba engleză ca limbă străină
Science Fiction, privire către viitor sau oglindă a prezentului?
Data: 30 octombrie, ora 17:00, online
Contextul actual pare desprins din literatura științifico-fantastică, iar textele sau filmele care descriu pandemii ce se petrec într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat par să fi devenit realitate. Acest atelier îi invită pe participanți la o discuție despre literatura și filmele SF nu doar ca roade ale imaginației, cât mai ales ca oglindiri ale unei realități ce reflectă progresul tehnologic, schimbările climatice, posibilele dezastre, crizele existențiale ale omului contemporan, problemele sociale sau economice care ne pot afecta viitorul, nevoia de certitudini și răspunsuri și frica de necunoscut. Atelierul se adresează studenților interesați de SF.
Moderatorul manifestării: conf.univ.dr. Iulia Andreea Milică, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Traducerea poeziei. Atelier interactiv / Translating poetry. Interactive workshop
Data: 30 octombrie, ora 9:30, online
Fiind un gen textual în care creativitatea și măiestria lingvistică joacă un rol esențial, poezia este deseori folosită drept exemplu de către teoreticienii care vorbesc despre „imposibilitatea” traducerii. Acest atelier își propune să conteste această opinie, provocând participanții își dea frâu liber creativității și talentului, într-un exercițiu de traducere colectivă a unui poem din limba engleză în limba română. După o analiză atentă a textului-sursă și a principalelor sale caracteristici, participanții vor fi împărțiți pe echipe și vor primi câte o strofă de tradus. Partea finală a atelierului va fi dedicată discutării și armonizării soluțiilor de traducere găsite pentru a produce traducerea întregului poem (care va fi publicată ulterior pe pagina manifestării).
Moderatorul manifestării: lect.univ.dr. Sorina Postolea
Înscrieri: Studenții interesați să participe la acest workshop dedicat traducerilor sunt rugați să completeze formularul disponibil . Vor fi oferite diplome de participare.